14 Haziran 2009 Pazar

Dünyayı zengin ediyoruz


Baktım bir müzik grubu toplayamıyorum, dijital davul alayım evde çalayım dedim. İlgilendiğim davul Yamaha DTXPress IV Special Set. Fiyatları görünce delirdim.

Türkiye'deki satış fiyatı 1600€. Yurtdışında 1500$'a almayanı dövüyorlar. Hemen hemen her teknoloji ürününde bu böyle. Bilginiz için iki örnek vereyim.

Canon eos450d fotoğraf makinesi yurtdışında 700$, Türkiye'de 1.700TL.
Nokia Xpress 5800 yurtdışında 300$, Türkiye'de 760 TL.

Yazdığım TL fiyatlarına kdv dahil değil üstelik. Ürün üreticisi ve Türkiye'deki ürün distribütörleri açıkça Türk tüketicisini kazıklıyorlar. Kazandıkları para haram olsun. Bu duruma el koymayan sanayi ve ticaret bakanlığı da zil takıp oynasın.

5 yorum:

öykü dedi ki...

Gunaydın
Turkıye de kı bı carpıklıga ısık tutuyor yazınız
sanata daır hcıbıseyın aslında
cok pahallı olmaması gerekıyor
ınsanlar
dha cok mesela
muzıgın ıcınde olsa
muzık aletlerı ucuz olsa
tum gncler bı sekılde ozendırılse
buna ek olarak
kıtaplar....
kıtaplar da cok uygun fıatlarla sunulsa daha cok ınsan kıtap okusa
ulkemızde bu kadar cok cınayet bu kadar cok gasp ve suc olayı yasanır mıydı?
muzık ve sanatın her kolu
ve edebıyat adına hersey
halkın cok kolay ulasabılcegı boyutlara tasınmalı kesınlıkle.
( Ben olaya baska bı boyuttan baktım yazınız guzeldı paylasımınız ıcın tskler )

Serkan AKCAN dedi ki...

Öykü vallaha bambaşka bir konu açtın. Bin tane kitap yazılır söylediklerinden. Ben davula başladığım zamanlarda müzikle uğraşan gençlere "zibidi" denirdi. "Adam" olmak için futbol hastası olup ana avrat sövmek, tesbih çekmek ve kıraathaneye takılmak gerekirdi. Bu konuda eski zamanları düşünüp birşeyler karalayacağım Otuz yılın günlüğüne. Görüşürüz

Aksigibi dedi ki...

Kitap olayının fiyatla alakası olmadığını söyleyeyim önce.
Serkan 'ın dediği gibi derin bir konu. İnsanların kitap okumaması isteniyor diyeyim kısaca.
Elektronik ürün konusuna gelince de ben yurtdışına gidip gelenlere aldırtıyorum. Çünkü dediğin gibi uçuk kaçık rakamlar sözkonusu. Özellikle de Canon konusunda..

Erkan Şen dedi ki...

Bunun güzel iki örneği var. Birincisi iPhone anlaşmasız şekilde 399$ satılıyor ABD'de, bizde 1700 TL. Kitaplara gelince çevirileri 30 TL civarında orjinal dili 6-7$, hem de Türkiye'de. Kesinlikle katılıyorum bizi fena halde kazıklıyorlar. Kesinlikle katılıyorum bizim ne okumamızı ne de müzikle ilgilenmemizi istemiyorlar. Önce dini kisve altında günah diyerek yaptılar, şimdi de ekonomik silahlarla... Okullarımız bile birer hipodroma, poligona döndüyse bir sebebi olmalı...

Aksigibi dedi ki...

Kitabı bedava versen okumayacak bi toplum var arkadaşlar. fiyatla felan bi alakası yok. 3-5 Liraya da çok güzel kitaplar var ama elini atan yok. Şu anki gidişat ile okuyana "inek" gözüyle bakılıyor hatta kafayı yemiş adam, uçuk kaçık kimse..