2 Ağustos 2009 Pazar

Yassıca Adası, Göcek

Geçen haftalarda Ölüdeniz'de tatildeydim bildiğiniz üzere. Fethiye'den 12 Adalar tekne turlarına katıldım. Cennet gibi bir yer gerçekten. Doğru düzgün fotoğraf çekemediğim için başka bir fotoğrafı aşağıya ekleyip olayı anlatayım.


Fethiye limanından demir alıp 20 metre açıdık ve teknelerden biri pis su tankını limanın orta yerine bırakıverdi. Deniz tamamı ile kahverengi bir pisliğe döndü. Ben yine dilimi tutamadım ve küfrettim. Turizmden ekmek yiyen tekne sahiplerinin böyle birşey yapması inanılır gibi değil.

Tura katılmamın tek nedeni yukarıda fotoğrafını eklediğim güzelliği görmekti. Bu fotoğrafı görmüştüm ve mutlaka oraya gitmek istiyordum. Maalesef adı Yassıca olan bu ada fotoğrafta görüldüğü gibi değil. Sahilin her metrekaresinde bir gezi teknesi demirlemişti. Teknelerde yemek pişiriliyor ve yeniyordu. Yaşam alanı olmayan ada üzerinde köylüler çadırlar kurup börek çörek satıyorlardı. Ortalık leş gibi kirliydi. Teknelerin denize bıraktığı pislik cabası. Teknelerin attıkları demir deniz yüzeyini gözle görülür şekilde bozmuş.

Bazı koylara tekne girişi yasaklanmış bölgede. Buranın da kesinlikle yasaklanması gerekir dedim. Hatta belki son defa gelenlerden biriyimdir dedim.

Nitekim öyle oldu. Geçen gün Göcek çevresinde bulunan koy ve adalara tekne turları yasaklandı veya kısıtlandı. Halk biraz haklı olarak ayaklandı ama olması gereken bu. Artık gezi tekneleri ve pis su tankı bulunmayan hiçbir tekne bu cennet parçası güzellikleri kirletemeyecek.

Bu kararı alan her kimse ellerinden öperim. Çocuklarımız bu güzellikleri sizlere borçlu olacak.

Hiç yorum yok: