24 Nisan 2009 Cuma

Mantar Soslu Bonfile


Otuz yılın günlüğünde bir çığır açıyor ve size mantar soslu bonfile tarifi veriyorum :) Kendim yapıyorum diye söylemiyorum ama müthiş lezzetli oluyor gerçekten.

Bonfilenin en güzelini Carrefour'larda Kasap markalı etlerde bulabilirsiniz. Marine edilmiş müthiş lezzetli bir bonfile. Teflon tavaya bir miktar sıvı yağ atıp kızdırdıktan sonra bonfileyi atın. Gerçek bir bonfile parçası oldukça kalın olur ve bu nedenle 3-4 dakikada bir çevirilmesi gerekir. Bonfilenin kızarmasıyla mantar sosumuzun hazırlanması aşağğı yukarı aynı süre. O yüzden hemen sosa başlamak lazım.

Derin bir tavaya 2 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağ atın. Yağ erir erimez 6-8 adet dilimlediğiniz mantarı içine atın. Yağın yanmadan ve mantar kızarmadan krema dökmek gerekiyor. Ancak kremadan hemen önce 2 çay kaşığı kimyon ve 2 çay kaşığı tuz ilave edip güzelce karıştırın. İyice karıştıktan sonra bir çay kaşığı karabiber atıp tekrar karıştırın ve üzerine kremayı dökün. Bu esnada 3 dakikada bir bonfileyi çevirmeyi unutmayın :)

Hepsi bu kadar. Çok basit görünüyor ama etin üzerine mantar sosunu döküp tadına baktığınızda inanamayacaksınız. Biraz cesurluk yapıp mantar sosunun üzerine kuş üzümü serpiştirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Sonuç fotoğraftaki gibi. Mantar sosunu çok sevip tamamını etin üzerine döktüğüm için bonfileyi görmek zor oluyor :)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Arada bir sitenizi ziyaret ediyorum şimdi bir yemek tarifiyle karşılaşınca oldukça şaşırdım doğrusu:) aslında yemekle aranızın iyi olduğunu biliyorum ama buraya böyle bir paylaşım koyacağınız aklıma gelmemişti doğrusu,yemeğiniz oldukça lezzetli görünüyor size afiyet olsun derken size birkaç ufak tiyoda ben vereyim bonfile eti kızartırken ocağın altını en yüksek derecede açınki etin içindeki kan yok olmasın lezzeti yok oluyor diğer türlü birde mantarları doğramadan önce soyup bi süre limonlu suda bekletin limon kararmasını önler ve mantarlarınız piştikten sonra bile beyaz kalır :)

Serkan AKCAN dedi ki...

Mantar olayına katılıyorum ama bonfile ketiyen düşük ateşte pişirilmelidir :)

Nevşehir dedi ki...

Az önce hamile eşime yaptım bayıldı. Öncesi şüphem vardı ya güzel olmazsa diye ama soluksuz bitirdik. Şimdi sitenizi de gezicem. Herşey için teşekkürler.

Serkan AKCAN dedi ki...

Aldığım en güzel yorumlardan biriydi bu, afiyet olsun :)

Adsız dedi ki...

İlk yorum doğru açıkçası.
Bonfile ağır ateşte pişirilmez!
Bonfile ilk ateşe/tavaya konulduğunda yüksek ateş olmalıdır.
Yüksek ateş bonfilenin iki yüzüne de uygulanır ve iyice kahverengileşmesi sağlanır. Bu, etin suyunu vererek lezzet kaybına ve sertleşmesine engel olur. İçinin de biraz pişmesi istenirse et ateşten uzaklaştırılır veya tavanın altı biraz kısılır. Bu da çok uzun sürmemelidir; bonfile az veya orta pişmiş olarak yenir. Çok pişmesini isteyen ise istediğini yapabilir; (bir İtalyan arkadaşımın sözleriyle) "O zaten bonfile yemesini bilmiyordur, eti nasıl pişirdiği önemli değildir!"
Sevgiler...

Emine dedi ki...

Bugün annemleri misafir ettim yemekte. E misafir izin uzmanı olunca insan daha çok özeniyor sanırım. Tarifi aynen uyguladım, gecer not aldı;) teşekkürler.. Ps: eti yüksek ateşte sürekli çevirerek pişirdim, çok lezzetli oldu...

Adsız dedi ki...

krema ne kadar koyucaz acaba